En ny undersøgelse fra Fondenes Videnscenter viser, at det generelle kendskab til fondene er også fortsat højt. Tilliden til fondene er også stabil, mens tilliden til andre væsentlige samfundsinstitutioner som domstolene og regeringen generelt set går tilbage i 2024.

Tilliden til de danske fonde ligger på et fortsat højt og stabilt niveau. Det viser en ny kendskabsanalyse fra Fondenes Videnscenter. Ifølge analysen har hovedparten af danskerne en positiv opfattelse af fondene, og de vurderer, at fondene gør en positiv forskel for det danske samfund.

En stigende andel af danskere mener således ifølge undersøgelsen, at fondene gør en positiv forskel i det danske samfund (71 % i 2024 mod 63 % i 2023), og seks ud af ti tilkendegiver, at fondene løfter en vigtig samfundsopgave. Det begrundes bl.a. med, at fondene støtter projekter, der ellers ikke ville få finansiering, hjælper sårbare grupper og supplerer offentlige indsatser.

Direkte forbindelse mellem kendskab og omdømme

90 % af danskerne kender mindst én fond, når de præsenteres for en liste over danske fonde. Det er på niveau med 2023 og foregående år. Danskerne kender i snit fem fonde ud fra en liste over danske fonde, og knap hver fjerde kender til et konkret fondsfinansieret projekt. Der er en direkte sammenhæng mellem kendskab og omdømme: Jo flere fonde, man kender, desto mere tilbøjelig er man til at have en positiv opfattelse af dem.

Selvom det generelle kendskab fortsat er højt, viser analysen også, at der for andet år i træk er et fald i det uhjulpne kendskab. I en kommentar til analysens resultater siger direktør for Fondenes Videnscenter, Hanne Elisabeth Rasmussen:

”Undersøgelsen viser, at danskerne stadig har et positivt syn på danske fonde. Vi bemærker også, at tilliden til fondene er stabil, mens tilliden til væsentlige samfundsinstitutioner som domstolene og regeringen generelt set går tilbage i 2024. Dog ser vi også et fald i det uhjulpne kendskab. Vi kender ikke de konkrete årsager, men vores vurdering er, at det høje uhjulpne kendskab i årene 2020-2022 hænger sammen med covid-19 perioden, hvor mange fonde var synlige med bevillinger til forskellige covid-19 projekter.
Dette understøttes af, at der skete en stigning i kendskabet fra 57 % i 2019 til 71 % i 2022. Så umiddelbart vurderer vi, at der kan være tale om en normalisering af det uhjulpne kendskab efter covid-19 årene.”

Hent og læs den fulde analyse her.

Om undersøgelsen

Kendskabsundersøgelsen afdækker kendskab til og opfattelse af fondene i den danske befolkning og blandt interessenter 2024. Undersøgelsen er udarbejdet af Fondenes Videnscenter og en række fonde og filantropiske foreninger. Målgruppen er den danske befolkning blandt personer over 18 år, og respondenterne udgør et repræsentativt udsnit af den voksne danske befolkning. I 2024 adskiller analysen sig fra tidligere undersøgelser ved at øge fokus på, hvad der driver positive og negative opfattelser af fondene. For at opnå den indsigt har vi justeret i nogle af spørgsmålene i spørgeskemaet i forhold til tidligere år. Vi har desuden gennemført fokusgrupper for at nuancere og forklare de fundne resultater med kvalitative perspektiver. Dataindsamling og -bearbejdning er gennemført af Epinion.