En ny analyse baseret på de seneste tal viser, at danske fondes bevillinger forblev på et stabilt, højt niveau i 2023 efter meget stor vækst i 2022. I alt bevilgede de danske fonde 34,3 mia. kr. til både almennyttige og ikke-almennyttige formål. Af dette beløb gik mere end 26 mia. kr. til almennyttige formål. Selvom de almennyttige bevillinger faldt med 1 mia. i 2023 i forhold til 2022, steg andelen af almennyttige kroner til danske modtagere.

Den årlige analyse fra Fondenes Videnscenter af danske fondes bevillinger viser, at danske fondes støtte til almennyttige formål faldt med knap en milliard kroner i 2023 sammenlignet med 2022, til i alt 26,1 milliarder kroner. De almennyttige bevillinger udgjorde dermed 0,9 % af Danmarks BNP i 2023. Niveauet forbliver dog højt og stabilt, set over de seneste tre år. Samtidig er andelen af de almennyttige bevillingerne, der gik til danske modtagere steget fra knap 20 mia. kr. i 2022 til mere end 21 mia. kroner i 2023.

Næsten alle støtteformål har oplevet vækst hen over de seneste fem år. Og de fleste støtteformål modtog fondsmidler i størrelsen 2,2 mia. kr. til 3,3 mia. kr. i 2023. Det gælder for natur-, klima og miljø, Internationale, humanitære formål, kulturelle formål, sociale formål samt uddannelse og folkeoplysningsformål.

I 2023 var det særligt sundhedsområdet, som oplevede en markant stigning i bevilgede midler på 2,1 mia. kr. Denne vækst skyldes især enkelte, store bevillinger til formålet i 2023.

Sociale formål oplevede et fald på 36%, eller 1,3 mia. kr., i bevilgede midler fra 2022 til 2023, men fik til gengæld – igen i 2023 – det højeste antal bevillinger med over 20.000 bevillinger.

Bevillingerne til ikke-almennyttige formål steg med 2,9 milliarder kroner i 2023, hvilket bringer de samlede ikke-almennyttige bevillinger op på 8,2 mia. kr. i 2023. De ikke-almennyttige midler er steget markant i 2022 og 2023 i forhold til de forudgående år.

Direktør i Fondenes Videnscenter, Hanne Elisabeth Rasmussen, udtaler:

“Støtteformålet sundhed modtog i 2023 en markant stigning i bevilgede midler på 2,1 mia. kr. og cementerede dermed sin position som det suverænt mest støttede formål blandt danske fonde. Den udvikling understreges af, at sundhedsformålet fik yderligere 1,1 mia. kr. til forskning i 2023, trods et generelt, overordnet fald i midler til forskning på 1 mia. kr. i 2023 i forhold til i 2022.

Samtidig ser vi at næsten alle de øvrige støtteformål også har oplevet vækst set hen over de seneste fem år. Der er dog årlige udsving i bevillingerne til de forskellige støtteformål, og konkret i 2023 faldt sociale formål og uddannelses- og folkeoplysningsformål med henholdsvis 36 % og 34 % efter høje bevillingsniveauer i 2021 og 2022.”

Antallet af fonde, der uddeler 50 millioner kroner eller mere årligt, er vokset markant fra 2022 til 2023. Samtidig fortsætter tendensen med stigende gennemsnitsbevillinger, hvor gennemsnitsbevillingen var på 420.000 kroner i 2023 i forhold til 250.000 kr. for fem år siden (i 2019). Der er dog betydelige forskelle på gennemsnitsbevillingerne til de forskellige bevillingsformål, hvor internationale humanitære formål, med den højeste gennemsnitsbevilling, er mere end ti gange større end gennemsnitsbevillingen til sociale formål, der har den laveste gennemsnitsbevilling.

Et mangfoldigt fondslandskab i Danmark

I 2023 faldt antallet af fonde med 296 sammenlignet med 2022. Dermed fortsætter den mere end 20-årige periode med et faldende antal fonde i Danmark. Bare siden 2019 er antallet af små, bevilgende fonde reduceret med en tredjedel – fra cirka 4.600 til 3.100 i 2023.Samtidig er de større fondes andel af de samlede bevillinger vokset markant i de senere år. Fonde med årlige uddelinger på over 500 mio. kroner stod i 2023 for to tredjedele af de samlede bevillinger.

I en kommentar til analysens resultater udtaler direktør for Fondenes Videnscenter, Hanne Elisabeth Rasmussen:

”Selvom antallet af små og mindre fonde falder og vi får flere fonde med store uddelinger, har vi fortsat et mangfoldigt fondslandskab i Danmark sammenlignet med andre europæiske lande. Der er fortsat godt 3.700 uddelende fonde i Danmark, og de mange mindre fonde, der bevilger under 10 mio. kr. om året, står samlet set for at uddele knap to mia. kr. af de bevilgede midler i 2023.”

Find hele analysen her

FAKTA:
  • Almennyttige bevillinger
    Almennyttige bevillinger er bevillinger til aktiviteter, som gavner en bred del af befolkningen. For at en bevilling kan betragtes som almennyttig, skal den støtte formål, hvor de personer eller institutioner, der kan modtage midlerne, er udvalgt efter objektive og klare retningslinjer. Derudover skal formålet komme en videre kreds af samfundet til gode.
  • Ikke-almennyttige bevillinger
    Ikke-almennyttige bevillinger er bevillinger som går til f.eks. stifters efterkommere, en bestemt gruppe af medarbejdere, pensionister eller hjælp til tilskadekomne/syge på et særligt område, hvor formålet godt kan være almennyttigt, men bevillingerne er rettet til en mindre målgruppe, og dermed ikke kommer en videre kreds i samfundet til gode. I 2023 blev 6,2 mia. kr. ud af de samlede 8,2 mia. kr. til ikke-almennyttige formål bevilliget til familieformål.
  • Ændringer i datagrundlaget i 2021
    Frem til fondsstatistikken for 2021 blev forskningsbevillinger primært registreret under en selvstændig kategori kaldet ”videnskabelige formål” og i mindre omfang under de støtteformål, som forskningen relaterede sig til, såsom sundhed eller kultur. Fra og med 2022 er kategorien ”videnskabelige formål” imidlertid udgået af statistikken, og forskningsbevillingerne er i stedet blevet fordelt under de relevante støtteformål. Øvrige forskningsbevillinger er placeret under kategorien ”andre formål”. Denne ændring giver et mere præcist overblik over midlerne til hvert støtteområde, men det kræver samtidig opmærksomhed på ændringerne i datagrundlaget, særligt i de tilfælde, hvor udviklingen over flere år analyseres.
Om Fondenes Videnscenter
Fondenes Videnscenter blev etableret i 2017 af en række filantropiske fonde og foreninger med det formål at styrke samarbejdet og øge kendskabet til fondenes betydning for samfundet. Centeret arbejder for at fremme vidensdeling blandt medlemmerne og udbrede viden om fondenes rammevilkår og aktiviteter. Gennem analyser, faktaark og vidensnotater informerer centret både medlemmer og øvrige interessenter. Derudover faciliterer de netværk, samarbejde og arrangementer for at samle fondsdanmark. Fondenes Videnscenter er koordinerende led mellem de filantropiske fonde og foreninger og Danmarks Statistik i arbejdet med at styrke den offentlige statistik på fondsområdet.