Danske fonde bevilligede 11,6 mia. kr. til forskning i 2022. Selvom dette beløb er en smule lavere end året før, opretholder fondene et stabilt bevillingsniveau til forskning.

Ny analyse fra Fondenes Videnscenter af danske fondes bevillinger til forskning viser, at fondene bevilligede i alt 11,6 mia. kr. til forskning i 2022. Selvom dette beløb er en smule lavere end året før, opretholdt fondenes bidrag en stabil andel af forskningsfinansieringen i Danmark. Fondsmidler udgjorde fortsat omkring 30 % af de samlede midler til forskning, mens det offentlige stod for omkring 70 %.

Fondsmidlerne var i 2022 spredt mere på de videnskabelige fagområder end tidligere. Størstedelen af midlerne gik fortsat til sundhedsvidenskabelige projekter, men fondene øgede deres støtte til bl.a. naturvidenskab, samfundsvidenskab og teknisk videnskab.

“Danske fonde bevilgede i alt 11,6 mia. kr. til forskning i 2022. På trods af et mindre fald i forhold til rekordåret 2021 har fondsbidraget til forskning et vedvarende højt niveau, hvor sundhed samtuddannelse og folkeoplysning også i 2022 får flest penge. Grøn forskning fik på tværs af alle støtteområder i alt 2 mia. kr. “ udtaler Hanne Elisabeth Rasmussen, direktør for Fondenes Videnscenter. “Desuden fordeler fondene deres bevillinger på flere fagområder, herunder sundhedsvidenskab, naturvidenskab, samfundsvidenskab og teknisk videnskab,” tilføjer hun.

Grøn forskning fik to milliarder kroner

Fondenes Videnscenter udgiver årligt en række analyser af fondenes bevillinger. Analyserne er baseret på Danmarks Statistiks fondsstatisk. Tidligere lå hovedparten af forskningsbevillingerne under et samlet formål i statistikken, mens en mindre del blev registreret under de enkelte støtteformål. Fra 2022 er alle forskningsbevillinger samlet på de støtteformål som bevillingerne anvendes til forskning indenfor.

Med ændringen fremgår grøn forskning nu som et særskilt område, og tallene viser at fondene bevilgede 2 milliarder kroner til grøn forskning i 2022. Heraf gik 517 millioner kroner til bæredygtig fødevareproduktion, landbrug og skovbrug svarende til 25 % af de grønne forskningsmidler. Naturbeskyttelse, biodiversitet og klimaforandringer modtog 446 mio. kr.

Hent og læs den fulde analyse her. 

*Analysen er baseret på de senest tilgængelige tal fra Danmarks Statistik, som er rekvireret via særkørsler for Fondenes Videnscenter. I sidste års fondsstatistik (for 2021), og i de tidligere år, lå langt de fleste forskningsbevillinger under et tværgående formål (videnskabelige formål). Men der lå også en mindre del af forskningsbevillingerne under støtteformålene, som forskningen vedrørte (f.eks. sundhed, kultur mv.). 

Det er ændret fra fondsstatistikken 2022, sådan at forskningsbevillingerne er samlet på de støtteformål, som bevillingerne primært anvendes til forskning inden for. De forskningsbevillinger, der ikke passer under fondsstatistikkens støtteformål, findes under ”andre formål”.

Ændringen betyder, at vi på sigt kan få et bedre overblik over de samlede bidrag til de enkelte støtteformål. Det betyder også, at vi nu og nogle år frem ikke kan fortælle så meget om udviklingen i bevillinger over flere år, fordi data ikke er sammenlignelige. Det gælder bl.a. for udviklingen i antal fonde, der bidrager til et støtteformål.