Danske fonde har ifølge de nyeste tal givet mere til natur, klima og miljø i 2023. Fondsmidlerne til formålet nåede op på 2,5 mia. kr., hvilket er det højeste beløb, siden første fondsstatistik blev udgivet i 2016.
Fondsbevillingerne til projekter med natur-, klima- eller miljøformål steg i 2023. Ifølge de seneste tal fra Fondenes Videnscenter uddelte danske fonde 2,5 mia. kr. til dette område, hvilket er en stigning på 17 % i forhold til 2022, og samtidig det højeste støttebeløb til området siden fondsstatistikkens start. Det er især bevillinger inden for ”natur”, der har fået flere penge i 2023.
Forskning fylder meget inden for natur-, klima- og miljøformål
Både i 2022 og i 2023 var forskning det største virkemiddel inden for formålet, selvom bevillinger til natur-, klima- og miljøforskning faldt med ca. 10 % i 2023 til lige under 1 mia. kr. Det næststørste virkemiddel i 2023 var anlægsaktiviteter, der generelt har et svingende niveau hen over de seneste fem år – fra en kvart mia. kr. og helt op til knapt 1 mia. kr. Direktør i Fondenes Videnscenter Hanne Elisabeth Rasmussen udtaler:
”Der er ikke noget mærkeligt i, at vi ser kontinuerligt større udsving i bevillingsniveauer til støtteformål, hvor virkemidler som anlæg og forskning fylder meget. Det er meget enkelt et udtryk for, at vi ofte ser ganske store bevillinger til den form for virkemidler, sådan at få, større bevillinger er i stand til at skabe disse udsving. Andre aspekter, som at den form for aktiviteter ofte kører over flere år, kan også være med til at skabe cykliske udsving i bevillinger til formålet.”
Nonprofitorganisationer modtager mest – mindre støtte til den offentlige sektor
For første gang har nonprofitorganisationer overhalet offentlige institutioner som den største modtagergruppe af fondsmidler inden for natur, klima og miljø. I 2023 modtog nonprofitorganisationer over 1 mia. kr., hvilket er næsten en fordobling i forhold til året før. Samtidig faldt bevillinger til det offentlige med ca. 5 % fra 913 mio. kr. i 2022 til 863 mio. kr. i 2023.
Høj andel af projekter som fondene selv driver på området
Natur, klima og miljø er det område, hvor projekter, som fonde selv driver, fylder mest: 12 % af fondsmidlerne på området går til projekter, som fondene selv har taget initiativ til og driver. Det er markant højere end gennemsnittet på tværs af alle formål, hvor fondsdrevne projekter udgør 7 %. Disse fondsdrevne projekter spænder vidt – fra opkøb af arealer til naturgenopretning og biodiversitet og til projekter, der både i Danmark og internationalt søger at øge fokus på behovet for at nedbringe bl.a. CO2-udledning. Hanne Haack Larsen, der er direktør i Aage V. Jensen Naturfond, som er én af de fonde, der opkøber arealer til naturgenopretning, udtaler:
”Naturen i Danmark mangler plads, kvaliteter og beskyttelse. Som en del af Aage V. Jensen Naturfonds formål køber og forvalter vi naturområder i hele Danmark. Vi har 19.300 hektar natur fordelt på 23 områder. Ved at eje og forvalte naturområder skaber vi plads til naturen, og vi sikrer, at det bliver ved med at være natur. Vi beskytter, genopretter og udvikler naturen med henblik på øget biodiversitet. Vi køber typisk nye større områder samt områder i tilknytning til vores eksisterende områder. I 2023 købte vi for eksempel en række områder i tilknytning til Vejlerne, Søholt Storskov og Hulsig Hede. De tilkøbte arealer var samlet ca. 130 ha.”
Store fonde dominerer – gennemsnitsbevillingen stiger markant
De store og meget store fonde (med samlede årlige bevillinger på over 50 mio. kr.) står for 91 % af de samlede midler til natur, klima og miljø. Den gennemsnitlige bevilling steg fra 850.000 kr. i 2022 til knap 1,2 mio. kr. i 2023, hvilket naturligt hænger sammen med, at de store og meget store fonde står for over 90 % af de bevilgede midler på området, da netop disse fonde har mulighed for at støtte med store bevillinger. Ser man kun på de store og meget store fonde, er gennemsnitsbevillingen endnu højere, nemlig 3,5 mio. kr.