Ny analyse viser, at danske fonde gav 2,2 mia. kr. til natur-, klima- og miljøformål i 2022. Midlerne til området eksklusive bevillinger til forskning steg fra 718 mio. kr. i 2021 til 1.055 mio. kr. i 2022, hvilket svarer til en stigning på 47 %* fra året før. Derudover blev 1,1 mia. kr. bevilget til forskning på området i 2022.

En ny analyse lavet af Fondenes Videnscenter undersøger fondenes bevillinger til natur-, klima- og miljøformål i 2022. Analysen, der er lavet på baggrund af de nyeste tal fra Danmarks Statistik, viser, at danske fonde i alt bevilgede 2,2 mia. kr. til natur-, klima- og miljøformål i 2022.

Den største andel af fondsmidlerne til formålet gik i 2022 ifølge analysen til naturområdet og klimarelaterede aktiviteter med henholdsvis 966 mio. kr. og 892 mio. kr. Tilsammen modtog de to områder 86 % af støtten.

Når man dykker ned i hvilke typer af aktiviteter, bevillingerne gik til, ses det, at 51 % af de bevilgede midler gik til forskning, 12 % gik til anlæg, og yderligere 12 % blev fordelt på formidling, innovation og anskaffelser/erhvervelser.

Få fonde støttede området, men bevillingerne var store

I alt 205 fonde bevilgede midler til natur-, klima- og miljøformål i 2022. Næsten halvdelen af disse fonde var små fonde, der er fonde, som uddeler mindre end 1 mio. kr. om året. Samtidig stod fem meget store fonde for over halvdelen af de bevilgede midler til formålet. Den gennemsnitlige bevilling var i top-3 sammenlignet med andre formål og udgjorde 850.000 kr.

Offentlige institutioner og nonprofitorganisationer modtog den største andel af midlerne

Fondene bevilgede 1,9 mia. kr. til danske modtagere til natur-, klima- og miljøformål i 2022, hvilket svarer til 86 % af fondenes samlede bevilgede midler til formålet. Udenlandske modtagere modtog 292 mio. kr. i 2022.

Offentlige institutioner modtog 913 mio. kr. til natur-, klima- og miljøformål, hvilket udgjorde 42 % af de samlede midler til formålet. Nonprofitorganisationer modtog det næststørste beløb på 535 mio. kr.

Natur-, klima- og miljø var det formål hvor alliancedrevne indsatser fyldte mest

Bevillinger til natur-, klima- og miljøprojekter, der blev drevet af ansøgere frem for fonde eller alliancer, fik 67 % af fondsmidlerne på området i 2022, mens alliancedrevne indsatser modtog 18 %. Det gør natur-, klima- og miljøområdet til det formål, hvor alliancedrevne indsatser fyldte forholdsmæssigt mest i sammenligning med de øvrige støtteformål i 2022. Alliancedrevne indsatser er indsatser, hvor fonden arbejder i partnerskaber med andre organisationer, virksomheder eller offentlige aktører for at skabe langsigtede løsninger. Samlet set gik 5,4% af fondenes bevillinger på tværs af formål i 2022 til denne form for aktivitet.

Se hele analysen her.

 

*Analysen er baseret på de senest tilgængelige tal fra Danmarks Statistik, som er rekvireret via særkørsler for Fondenes Videnscenter. I sidste års fondsstatistik (2021) og tidligere blev de fleste forskningsbevillinger kategoriseret under et tværgående formål (videnskabelige formål), mens en mindre del lå under specifikke støtteformål som natur-, klima- og miljøformål. Fra 2022 er forskningsbevillingerne samlet under de støtteformål, de primært vedrører, mens forskningsmidler uden specifikt støtteformål placeres under ‘andre formål’. Denne ændring giver på sigt et bedre overblik over støtteformålene samlet, men gør data uensartede over tid, hvilket begrænser muligheden for at sammenligne udviklingen i støtteformålene og antallet af bidragende fonde. Nogle steder beskrives udviklingen uden forskningsmidler for at vise mere udviklingen under støtteformålet.