Hvordan kan fonde og bevillingsmodtagere bidrage til at styrke sammenhængskraften i Danmark? Det spørgsmål blev omdrejningspunktet for Fondsforum 2024, hvor næsten 600 deltagere mødtes fysisk og digitalt for at diskutere dansk fondsfilantropi.
Civilsamfundets rolle i at skabe sammenhængskraft
Konferencens samtaler og debatter satte fokus på, hvordan civilsamfund og fonde kan styrke Danmarks sammenhængskraft. I den indledende sofasamtale var ”sprækker” i samfundet, hvor hver offentlige eller private aktører ikke griber ind et gennemgående billede. Rillo Rud, Centerchef i CFSA, fremhævede, at civilsamfundet ofte er først til at opdage disse “sprækker”. Hun argumenterede for at civilsamfundet spiller derfor en vital rolle i at opretholde og styrke fællesskaber, f.eks. var der civilsamfunds-initiativer, der adresserede ensomhed blandt unge, før dette blev et problem, samfundet anerkendte. Kim Nøhr Skibsted, direktør i Poul Due Jensens Fond, argumenterede for at fonde skal ikke varetage velfærdsopgaver som sådan, men kan understøtte tilliden og sammenhængskraften ved at skubbe den offentlige sektor i nye retninger og lukke samfundsmæssige “sprækker.”
Fonde som brobyggere i samfundet
En pointe som gik igen hos flere af paneldeltagerne, var fondenes unikke position som fleksible og langsigtede aktører. Der blev dog også påpeget behov for større gennemsigtighed og inklusion i fondenes arbejde, af bl.a. Liv Egholm, professor CBS. Initiativer, der adresserer mangfoldighed og skaber møder mellem samfundsgrupper, blev fremhævet som vejen frem, af bl.a. forfatter Hairdar Ansari der med Amager Landevej, hvor Københavns Universitet ligger over for et socialt belastet boligområde, tegnede et billede af, et samfund, hvor forskellige samfundsgrupper sjældent mødes, selvom de fysisk lever side om side. At kunst, kultur og foreningsliv kan her spille en vigtig rolle her, pegede både Haidar Ansari og Charlotte Bach Thomassen på.
Fondsforum 2024 afholdes 26. november.